Postman ile REST API’ye HTTP istediği nasıl atılır ?

Alper Bayram
3 min readJan 23, 2022

--

Herkese merhabalar Fake REST API oluşturma ? yazımın devamı olarak bu yazıyı yazıyorum. Bu yazıda Postman üzerinden oluşturduğum REST API’ye HTTP istekleri atacağız. Ayrıca kısaca HTTP isteklerinden bahsedeceğim ve uygulama yaparak ilerleyeceğiz.

Kısaca Postman arayüzünden bahsedeyim aşağıdaki resimde postman ile yapabileceğiğniz tüm isteklerin isimleri yer almakta bu yazıda bir kaçını yapacağız. Bizim için önemli olan yerler metodu seçme kısmı(GET,POST vs.) ve request URL kısmı istek atacağımız url’i gireceğimiz yer ve göndermek için send butonu şimdilik bu yazı için üçünü bilmemiz yeterli yazının devamında isteklere göre detaylardan bahsedeceğim.

Şimdi uygulayarak ilerleyelim ve anlamaya çalışalım.

HTTP metotlarını istemci ile sunucu arasında bağlantıyı sağlamak için kullanılırız en sık kullanılanlar GET ve POST metodlarıdır.

GET metodu kullanımı;

İlk olarak GET metodunu kullanalım GET metodu ile yaptığımız istekler veriyi okumak için yapılan isteklerdir.

  • GET metodu ile tüm çalışanları getirmek için aşağıdaki isteği atıyoruz ve send diyoruz.
http://localhost:3000/employees/
GetAllEmployees
  • GET metodu ile tüm rolleri getirmek için aşağıdaki isteği atıyoruz.
http://localhost:3000/roles/
GetAllRoles
  • GET metodu ile sadece erkekleri getirelim bunun için json-server tarafından sağlanan filtreleme işlemlerini kullanacağız.
http://localhost:3000/employees/?gender=Male
  • GET metodu ile roleId’leri 5 olan çalışanları getirelim bunun için aşağıdaki isteği atıyoruz.
http://localhost:3000/employees/?roleId=5
  • Get metodu ile first_name’ lere göre sondan başa doğru yani Z-A doğru bir sıralama yapmış olduk.
http://localhost:3000/employees/?_sort=first_name&_order=desc
  • Get metodu ile ilişkilendirme yapalım roles oluşturmamızın nedeni ilişkilendirme yapabilmekti şimdi employees ile roles arasındaki ilişkilendirmeyi yaparak hangi çalışanın hangi role sahip olduğunu göreceğiz.
http://localhost:3000/employees/?_expand=role

POST metodu kullanımı;

  • Şimdiye kadar hep istek aldık okuduk sıra verilere yeni veriler eklemekte bunun için POST metodu ile body göndereceğiz. Şimdi yeni bir çalışan ekleyelim bunun için aşağıdaki URL kullanıyoruz;
http://localhost:3000/employees

Url yazdıktan sonra POST metodunuz seçiyoruz, Body kısmına geliyoruz buraya bir çalışanımıza ait olan tüm bilgileri eksiksiz dolduruyoruz yazma şekli json formatında olmalıdır. Ve gönderiyoruz başarılı bir şekilde eklendiğinde aşağıdaki gibi gözükecektir. Ayrıca id eklenmenize gerek yok id otomatik olarak atanacaktır.

POST

PATCH metodu kullanımı;

Verinin sadece istenilen kısmında güncelleme yapmak için kullandığımız metod yöntemidir.

  • Gelin bir örnek yapalım örneğimiz en son eklediğimiz çalışanı düzenliyelim çalışanı getirmek için aşağıdaki url kullanacağız. Son çalışanımızın idsi 101 olduğu için onu getiriyoruz.
http://localhost:3000/employees/101
  • Değiştirmek istediğim şey roleId ve first_name olsun bunun için PATCH metodunu seçiyorum ve json olarak sadece first_name ve roleId gönderiyorum.

Ve çalışanımız güncellendi.

DELETE metodu kullanımı;

  • 1 id’li çalışanı silmek için aşağıdaki adrese DELETE metodu ile istek atıyrouz ve çalışanımız silinmiş oluyor.
http://localhost:3000/employees/1

Bu yazıda farklı senaryolar üzerine çalışmalar yapmaya çalıştım dört farklı ve en çok kullanılan metodları uyguladık. Umarım işinize yarayan bir kaynak olmuştur. Okuduğunuz için Teşekkürler.

Beğenmeyi takip etmeyi unutmayı.

--

--